Dergimizin sayılarını yayınladığımız issuu.com sitesi Türkiye'de yasaklandı. Bir telif uğruna bütün bir hizmetin engellenmesini kınıyoruz. Bizi okumak için VPN'lerinizi açmayı unutmayın.

Boo! İkinci Dönem Beşinci Sayı

Bu sayıyı şimdi okumak için tıkla!

İkinci dönemin beşinci sayısı yayına girdi! A4 ebadında, kültür-sanat içeriğiyle dolu 84 adet sayfa ile ikinci dönemimizin beşinci sayısını isterseniz hemen internet tarayıcınız üzerinden okuyabilir, Patreon üzerinden aboneyseniz PDF biçiminde arşivleyebilir, bilgisayardan okuyacağınız şeylerin sürekli çıktısını alıyorsanız toner/kartuş dostu yazdırılabilir sade sürümümüzü indirebilirsiniz. Bu arada, beşinci sayıdan öne çıkan başlıklar şunlar:

Van Gogh Alive
“Çerçeve yok, içindesin” sloganı, şaşırtıcı görselliği ile İstanbul’u kasıp kavuruyor Van Gogh Alive. Uçuşan kargaların karanlığı ruhunuzu sararken; çıkıveren sarının sıcaklığı kaplıyor benliğinizi. Şimdi dünyayı dışarıda bırakın ve dalın Van Gogh’un uçsuz bucaksız hayal alemine.

Melis Özdil – Bir Gezi Projesi (özel röportaj)
Melis Özdil, bundan bir yıl önce hayalinin ne olduğuna karar verdi ve Bir Gezi Projesi’ni masaya koydu. Dünyayı gezme düşüncesini hayallerinden aldı, gerçek hayata koyuverdi. Melis, bizler için hayallerimizin o kadar uzakta olmadığını göstermeyi amaçladığı projesini anlattı.

Taken By Cars (özel röportaj)
Son dönemde Dualist isimli albümleri ile indie müzik severlerin ilgisini çeken ve dünya çapında kült bir hayran kitlesi olan Taken By Cars ile şahane bir röportaj gerçekleştirdik. Filipinli indie rock grubunun solisti Sarah Marco bu röportajda 2008’deki albümleri “Endings of a New Kind” ve ondan oldukça farklı olan “Dualist” arasındaki geçiş sürecini bizlere anlatacak ve albümden bahsedecek.

Ali Erel (özel röportaj)
Ankara’nın alternatif müziğe kattığı sanatçı sayısı bir hayli fazla. Ali Erel ise şehrin dışına çıkan yeni isimlerden. Jinga ve Money Talks gibi gruplarla çaldıktan sonra kendi albümünü çıkartmaya karar verdi. Albümün arka kapağına baktığımız zaman da besteci, söz yazarı, gitarist ve davulcu kimliği kendini belli ediyor. Albümdeki her parçada katkısı var. Bu durum da onu Türkiye’deki sayılı müzisyenlerin arasına koyuyor.

Barlas (özel röportaj)
80’li yıllarda Axe ve Hardline gruplarıyla Türkiye’deki müzik ortamına ağır ve sert bir şekilde giren Barlas, geçen yıllarda pop olsun, rock olsun o kadar müzisyeni ve şarkıcıyı etkiledi ve verdiği besteleriyle besledi ki, bugün Türkiye’de müziğin temel unsurlarından sayılabilecek bir isim haline geldi. Yeni albümü “Senden Kalan” çıkmadan evvel kendisiyle derin bir sohbete koyulduk.

Instagram
Fotoğraf çekme, eski zamanın güzelliği, sosyal medya ve gelişen teknoloji konularının birleşiminden oluşan, sadeliği ile herkesin kullanabildiği bir program olan Instagram’ı bu yazımızda ele almaktayız.

Uğur Doyduk (portfolyo)
Gıda sektöründe çalışırken mesleğini fotoğrafçılığa dönüştüren Uğur Doyduk, bu sayıda en sevdiği fotoğraflarıyla birlikte konuğumuz oldu.

Güzellik Üzerine
Her işin başı sağlık, varlığın temeli maneviyat ve maddi nüfuzun gücü, insani ilişkilerin temeli etik ve samimiyet, besinden önce canlılığın temeli su ve oksijen, aşkın temeli elektrik almak ya da hoşlanmak ise güzelliğin ölçütü ya da kaynağı nedir? Güzelliği tayin eden konuşan aynaların devri masallarda kaldığına göre, sayın “güzellik”, kime göre neye göresin?

Oulipo
Bir cümlenin integralini, logaritmasını alabilecek kapasitede bu Oulipocular. “Nasıl olur?” demeyin, şapkadan çok tavşan çıkardılar yıllar içerisinde. “Sözel zeka mı, sayısal zeka mı?” tartışmalarına ise hiç girmeyin, atın çöpe gitsin.

Sinemada Dans Kavramı
Sinema tarihi boyunca uç şeyler deneyen yönetmenlerin çalışmaları haricinde filmlerden müzik, müziğin canlı çalındığı sahnelerden dans eksik olmadı. Şimdi bu dosyada, filmlerdeki dans mevzuuna kesintili bir özet geçiyoruz.

Türkiye’de Bağımsız Sinema
Türkiye’de son 10 yıl içinde bağımsız sinema adına gerçekten çok güzel işler başarıldı. Oldukça yaralı ve kanamalı bir süreç olan bu süreç, gerçekten de pek çok fedakarlığın ve geçişin ürünüdür. Peki ama geldiğimiz yer neresi? Şu anda neredeyiz dersiniz?

Hermes
Kanatlı ayakkabıları ve miğferiyle tanrıların en hızlısı olan Hermes’ten başkası olamazdı “habercilerin tanrısı”. Ve de tabi ki hırsızların! Rüzgârın, habercilerin ve hırsızların (ve de hızlı olanın hayat kurtardığı hekimlerin) tanrısı Hermes, yeni yazımızın misafiri.

Sabahattin Ali
Hem şair, hem öykünün ustası, hem de romanın. Kısacık ömrüne Türk edebiyatının ölmez eserlerini, en incelikli hikâyelerini katan ufacık tefecik ama irikıyım gözlemci yazar, Sabahattin Ali bu ayki misafirimiz. Göz kıyısında bir damla gözyaşıyla okumaya hazır olunuz.

Jellyfish
Ne zor iştir popülerliğini yitirmiş bir müzik türünü canlandırmak. Yeni formüller üretemezseniz, ömrünüz de kısa olur. Bu ayki Eskici konuğumuz Jellyfish; tükenmekte olan power pop türüne son bir nefes vermek istemiş ancak kendisi nefessiz kalmıştır. Power popun son durumu mu? Kör topal ilerliyor işte.

Neutral Milk Hotel – Aeroplane Over the Sea
Her albümün hayata geçmesini sağlayan bir düşünce vardır. Bu düşüncenin gerçekleşmesi için tetikleyici bir ana ihtiyaç vardır. Jeff Mangum önderliğindeki Neutral Milk Hotel ise ikinci albümleri olan In the Aeroplane Over the Sea ile küçük sahnelerinden dünyaya dertlerini anlattılar.

El Angel Exterminador
Sürrealist sinemanın büyük ismi Luis Buñuel, El Ângel Exterminador’da izleyiciyi yine şoke ediyor. Burjuvaziye indirdiği tokat bu sefer, daha kapsamlı olarak her türden yapay düzene iniyor.

To the Moon
16 piksellik sanat harikası arıyorsanız tam yerine geldiniz. Bu oyunu oynamak için tek ihtiyaç duyacağınız şey, bir kutu mendil. Çünkü sevgili dostlar, bu oyunun size anlatacağı güzel bir hikayesi var ve bu hikaye, ne yazık ki bizleri ağlatmasını çok iyi biliyor.

Virginia Woolf – Hasta Olmak Üzerine
Hastalık tasvirlerine edebiyatta sıkça rastlanmaz, belki kelimeler yetmez. Bu durumun farkına varan Virginia Woolf, Hasta Olmak Üzerine isimli denemesinde hastalığı sorguluyor.

Dahası var!
Mahir Karayazı ile kitaplığı ve okuma alışkanlığı üzerine… To the Moon oyununun yapımcısı Kan Gao ile söyleşmece… “Paris, Texas” filminin efsane sahnesi, Baykal Kent, Sır Dosyası, Stüdyo İmge, önümüzdeki ay gerçekleşecek etkinliklerden haberler, yeni albümler, vizyon filmleri, kitaplar, oyunlar… Hala bitmedi, açın gerisini okuyun işte!

Internet üzerinden. Ücretsiz. 2006’dan bugüne aralıklarla, dönemler halinde çıktık. Yaratıcı ve kültürel ortamlardan etkinlikleri, sanatçıları, eserleri anlatan yazılar yazıyoruz. Yeni sayı çıkarmaya yakında devam edeceğiz. Buyrun!

Daha Fazla İçerik
Jehan Barbur